marți, 29 iunie 2010

Pe vreme de canicula, creierul nu mai functioneaza la parametrii sai `normali`. Caldura excesiva decompenseaza psihicul si de aceea ea afecteaza, in primul rind, persoanele care au suferinte psihice sau afective serioase. Caldura in exces creeaza stari de disconfort chiar si celor care nu au fragilitati psihice majore; capacitatea de concentrare si de atentie scade vertiginos, apar stari de indispozitie, oboseala, stres sau deprimare. Frecventa mare a victimelor infarctului si a accidentelor cerebrale pe timp de canicula sugereaza faptul ca stresul cauzat de caldura in exces aduce cu el emotii precum teama. Energia in exces care se revarsa peste sistemele psihologice si fizice umane, dar si peste animale (si psihicul acestora din urma se decompenseaza si acest lucru este evident la ciini, in mod special) genereaza teama, senzatia de caldura sufocanta, teama ca nu mai poti respira, agresivitate.
Canicula nu este o simpla stare de supraincalzire, lipsita de sens si de motivatie! Ca orice se intimpla in experienta noastra de viata, caldura excesiva curata, purifica, scoate din abisurile noastre inconstiente acele `tipare` pe care le-am creat cindva cu mintea. Spaimele noastre, afirmatiile de tipul `nu mai pot, e prea cald, nu pot face cutare lucru, mi-e frica, sint bolnav` etc apar in lumina constiintei, fortate de canicula. Intrebarea este: ce facem cu aceste "chestii" iesite din subconstient ? le amplificam ? sau realizam ca suntem incarcati emotional prea tare si atunci nu ar trebui sa luam in serios ceea ce arunca afara subconstientul ?
Modificarea mintii noastre sau a felului in care percepem canicula, frigul, lumea, viata si orice se intimpla este un prilej de a exersa autodisciplina si reprezinta o cheie a vindecarii. Eu nu stiu sa existe o cheie universala care sa se potriveasca pentru toata lumea. Important este sa incercam.
Te-am speriat destul ca sa intelegi cat de importanta este protectia capului la razele directe ale soarelui. Eu am sepcuta, asa ca acum ar trebui sa ai si tu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu