marți, 15 martie 2011

In lipsa enzimelor, digestia alimentelor consumate nu s-ar mai putea realiza si organismul n-ar mai fi in masura sa-si extraga elementele necesare din hrana. Cu ajutorul enzimelor, din alirnente sa elibereaza vitamine, aminoacizi si substante minerale, necesare pentru functionarea normala a organismului.

Sursele naturale de enzime sunt zarzavaturile crude, ouale, carnea si pestele proaspat. Deoarece fiecare enzima contribuie la prelucrarea unei substante nutritive, diversele enzime nu se pot substitui intre ele. In cazul in care apare o carenta enzimatica de orice tip, ea produce nu numai dereglari ale procesului digestiv (balonari, gaze intestinale, dereglarea scaunelor, etc.), dar, mai devrerne sau mai tarziu, aceasta va favoriza si iregularitatea si dificultatea scaunelor.

Din principalele enzime indispensabile digestiei face parte, printre altele, pepsina, care contribuie la extragerea proteinelor din alimente si la descompunerea lor in unitati mai mici, numite polipeptide, creind astfel premisele necesare etapei urmatoare a procesului digestiv: faza descompunerii in aminoacizi. Atunci cand organismul nu dispune de pepsina in cantitate suficienta, se altereaza capacitatea de absorbtie intestinala a proteinelor, iar procesul de circulatie a sangelui si deci sanatatea diverselor organe si tesuturi va avea de suferit.

Papaina, care se extrage din frunzele si din fructele necoapte ale arborelui tropical Papaya (Carica Papaya), este tot o enzima necesara pentru descompunerea si prelucrarea proteinelor. De altfel, papaina actioneaza asupra carnii consumate inca inainte de a se incepe procesul de digestie al acesteia in stomac.

Enzimele stimulatoare ale procesului digestiv pot fi un ajutor pretios pentru eliminarea neplacerilor cauzate de o digeste imperfecta si pentru corectarea si reglarea activitatii vezicii biliare, ficatului, pancreasului si intestinului gros. Prezinta avantajul ca nu contin extracte din alimente care adesea genereaza simptome alergice (cereale, lapte, oua). Tulburarile aparute in procesul digestiei se asociaza cu numeroase simptome neplacute, putand duce uneori la boli severe. O tulburare initiala a digestiei este balonarea, adica acumularea unor cantitati mari de gaze la nivel intestinal. Acest simptom poate fi urmat de diaree sau constipatie. Mai tarziu devine evident deficitul de absorbtie intestinala cauzat de tulburarile digestive, aparand, in consecinta, slabirea, senzatia de slabiciune, starea de disconfort si dereglarea sistemului imunitar.


Tulburarile digestive nu sunt un apanaj al varstei inaintate, ci pot aparea in orice perioada a vietii. Digestia, ca parte integranta a schimburilor metabolice, are doua roluri fundamentale... Pe de o parte, prin descompunerea substantelor compuse, inabsorbabile, provenite din alimentatie, furnizeaza moleculele simple, necesare producerii energiei si cresterii si care numai in aceasta forma pot fi absorbite in organism. Pe de alta parte, ca segment al sistemului imunitar, omoara bacteriile (cu ajutorul sucului gastric), respectiv impiedica absorbtia unor compusi inadecvati, evitand astfel aparitia unor reactii imune.

Procesul de digestie incepe in cavitatea bucala. La acest nivel, dupa o masticatie corespunzatoare, alimentul vine in contact cu saliva. Aceasta face posibila deglutitia si digerarea amidonului (cu ajutorul amilazei salivare) si, nu in ultimul rand, dezinfectia usoara a alimentelor. Continutul proteic al pastei ajunse in stomac va fi "luat in primire" de acidul clorhidric din sucul gastric, respectiv de pepsina, enzima activata de acidul clorhidric. Unii autori considera ca aceasta faza nu este indispensabila, deoarece si enzimele complexe de la nivelul intestinului subtire (tripsine, peptidaze) sunt capabile si acestea de digerarea proteinelor. Pe langa digestia proteinelor, are loc cea a glucidelor (datorita enzimelor amilaza, maltaza, lactaza, zaharaza) si descompunerea lipidelor (cu ajutorul lipazei), urmand absorbtia elementelor descompuse.


Enzimele sunt produse da pancreas si de mucoasa intestinala. Tulburarile digestive aparute pot fi corectate mai usor cu ajutorul enzimelor digestive aduse din extoriorul organismului. In acest sens, in medicina se folosesc da multe ori enzimele de provenienta animala, care au numeroase efecte nedorite. Exista insa si o alta posibilitate: un produs cu ingrediete exclusiv de provenienta vegetala care asigura un ajutor eficient in digestia tuturot tipurilor de alimente. Aceste tip de enzime ajuta chiar si in digestia unor elemente nutritive utile, care nu pot fi prelucrate de catre organism. In aceasta situatie este celuloza, constituent al peretilor celulelor vegetale, care, in caz de digerare incompleta, provoaca balonare.

Complexul de enzime din preparatele naturiste moderne este produs de o ciuperca numita Aspergilus Oryzae. Acest complex are efect proteolitic, amiolitic, lactazic, lipolitic, celulolitic, pectinolitic, fosfatazic si nucleolitic pe tot traseul tubului digestiv. Cu ajutorul acestui preparat se poate preveni si trata aproape orice tip de tulburare digestiva.

Atentie! Consumul de Papaya si Ananas crud nu se recomanda bolnavilor de ulcer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu