luni, 1 februarie 2010

De ce simt durere cand fac dragoste?

Continuam serialul dedicat orgasmului la femei, inceput acum cateva saptamani, cu alte doua probleme foarte importante care impiedica multe Eve sa atinga placerea mult dorita. Este vorba despre dispareunie si vaginism.

Ti s-a intamplat sa simti o durere profunda atunci cand tu si iubitul tau faceti dragoste? O cauza ar putea fi faptul ca suferi de dispareunie. Foarte multe femei se confrunta cu o astfel de durere in timpul actului sexual, dar ezita sa vorbeasca despre ea, crezand ca va trece de la sine.

Neglijata, aceasta durere poate avansa de la o stare de usor disconfort, la o o imposibilitate de penetrare.

De la bun inceput, trebuie sa stii ca nu este o problema tocmai usoara, ci una foarte complicata, pentru ca poate fi cauzata atat de o serie de boli genitale, cat si de probleme care tin de psihic (stres, depresie, anxietate, nervozitate, incapacitate de a te relaxa etc.) sau de o stare de tensiune din interiorul cuplului.

De mentionat este faptul ca dispareunia apare nu numai in timpul actului sexual, ci si dupa si, uneori, poate implica si vaginism (despre care vom vorbi in partea a doua a acestui episod).

Dispareunia primara poate aparea in prima faza a vietii sexuale, pentru ca himenul, la primele contacte sexuale, nu este foarte elastic la toate femeile. Printre cauzele aparitiei acestor dureri se numara si frica sau imposibilitatea de a te relaxa, comunicarea deficitara cu partenerul, lipsa unui preludiu adecvat etc. Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie, trebuie sa stii faptul ca o comunicare buna cu partenerul este vitala. Cunoasterea propriului corp este si ea foarte importanta, pentru ca te ajuta sa iti descoperi zonele erogene, sa descoperi cum si cat iti place sa fii stimulata si modalitatile sigure de a ajunge la orgasm.

Dispareunia secundara apare dupa o perioada de activitate sexuala normala si este, de cele mai multe ori, datorata unui traumatism, dar poate surveni si dupa o nastere.

Cauzele organice sunt cele care determina aparitia dispareuniei superficiale si profunde. Printre aceste cauze se numara si infectiile urinare, chisturi ovariene, boli cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia (afla mai multe din articolul Boli cu Transmitere Sexuala), anumite reactii alergice (la prezervativul din latex, de exemplu), schimbari hormonale (in cazul in care alaptezi sau te afli in perioada dinaintea menstruatiei), dar si medicamentele antihistaminice, care determina o uscare temporara a vaginului, preludiul neconsistent, menopauza etc.

Daca este cazul, este bine sa urmezi un tratament medical de inlaturare a chisturilor sau repararea unor anomalii pe care le ai din nastere, care iti provoaca aceste dureri in timpul actului sexual.
.Lena Rusti, psihoterapeut, te sfatuieste: "Cand o femeie incepe sa prezinte astfel de simptome, mai ales daca ele nu apar inca de la inceputul vietii sexuale, este important sa inceapa prin a elimina cauza organica. Daca problema este una psihologica, atunci ea nu poate fi rezolvata decat cu foarte multa atentie, din partea ambilor parteneri.

In primul rand, femeia trebuie sa constientizeze faptul ca are o problema. Din pacate, multe dintre ele considera ca este mai simplu sa evite contactul sexual. In loc sa rezolve problema dispareuniei, isi distrug relatiile sau viata sexuala, neintelegand faptul ca infruntarea problemei le va schimba viata.

Urmatorul pas ar fi aflarea cauzei psihologice a acestei probleme. Uneori, simptomul se adreseaza direct partenerului ei, alteori este vorba despre o retinere data de anumite reguli morale din educatie, privind sexul, activitatea sexuala, actul sexual in sine sau penetrarea.

Confrunta dispareunia si incearca sa rezolvi aceasta problema. Cel mai adesea, se rezolva prin psihoterapie sau, pur si simplu, prin gasirea unor alte modalitati de a rezolva conflictele din cuplu (atunci cand simptomul se adreseaza direct partenerului) sau prin reasezarea principiilor morale sau religioase (atunci cand ele stau la baza simptomului)".

Vaginismul este acea afectiune care se manifesta prin contractura involuntara a muschilor vaginali si perivaginali (perineali si ai coapselor) in momentul in care penisul incearca sa isi "faca loc" in vagin, penetrarea devenind una foarte dureroasa. Ca si in cazul dispareuniei, vaginismul este de doua feluri: primar (atunci cand aceasta tulburare apare la primele acte sexuale) si secundar (apare dupa o perioada de relatii sexuale satisfacatoare).

"In cazul vaginismului, reactia musculara este neconstientizata si construita de corp ca mijloc de aparare. Avand functia unui reflex, ea nu poate fi educata in mod agresiv, fara a se rezolva cauza care a dus la aparitia simptomului.", ne explica Lena Rusti, psihoterapeut.

Are, in general, aceleasi cauze pe care le are dispareunia, iar tratamentul difera in functie de natura lui. Daca esti la inceputul vietii sexuale si nu ai avut niciodata raport sexual prin penetrare, se recomanda o deflorare artificiala, care se realizeaza sub anestezie, urmata de o dilatare progresiva a vaginului. Tratamentul este destul de indelungat, dar medicii te asigura ca succesul este garantat.

In cazul in care penetrarea este una posibila, dar foarte neplacuta, recomandat ar fi sa experimentezi noi practici sexuale. Procesul de masturbare poate fi foarte eficient (introducerea unui deget in vagin, apoi doua, urmata de introducerea lenta a penisului), iar aceasta tulburare sexuala poate fi inlaturata usor.

."Atunci cand nu este vorba despre o cauza organica, femeia care sufera de vaginism poate avea in trecut diferite experiente care, in mod psihologic, au fost considerate ca traumatice sau de nenegociat in viata sexuala.

De exemplu, istoria unui abuz sexual poate face dificila acceptarea unui raport sexual normal, pentru ca persoana asociaza actul penetrarii cu trauma si isi declanseaza ca reactie de aparare contractia musculara. Prin rezolvarea trecutului si folosirea unor tehnici de imbunatatire a relatiei de cuplu si a vietii sexuale, se ajunge, implicit, la vindecarea vaginismului.

Uneori, regulile de viata invatate in copilarie implica niste rigori care fac imposibila acceptarea vietii sexuale. Prin constientizarea acestora si adaptarea lor, in functie de noua realitate in care traieste (de exemplu, una in care isi doreste sa aiba o viata sexuala fara sa se simta vinovata), persoana poate depasi problemele personale si cele de cuplu.

In unele cazuri, penetrarea este corelata cu durerea. Pentru unele femei, prima experienta sexuala a fost una dureroasa, chiar daca nu a fost una traumatica, si, fara sa isi dea seama, persoana coreleaza actul sexual cu durerea. Trebuie sa stii ca miscarea de aparare prin contractie musculara poate fi educata prin tehnici comportamentale de relaxare si desensibilizare", mai spune Lena Rusti, psihoterapeut Eva.ro.


In concluzie, acorda mai multa atentie comunicarii in cuplu si preludiului. Daca lubrifierea vaginala este insuficienta, util ar fi sa folositi un lubrifiant pe baza de apa (cel pe baza de ulei poate afecta in mod negativ metodele de contraceptie, cum ar fi prezervativul sau diafragma).

Incercati sa mai variati pozitiile sexuale; cele in care tu esti deasupra partenerului si detii controlul sunt cele mai utile:

Andromaca
Foarfeca
In galop
Invartita

Dupa ce in episoadele trecute ale serialului dedicat orgasmului Evelor am aflat mai multe despre orgasm (Tu ce stii despre orgasm?), anorgasmie (Anorgasmia - o problema rezolvabila) si frigiditate (Frigiditatea poate fi depasita!), in perioada ce urmeaza vom aborda alte teme, la fel de arzatoare - orgasmul clitoridian si cel vaginal, orgasmul multiplu versus orgasmul simplu si, in functie de ideile voastre, putem adauga si alte teme de dezbatere. In concluzie, tu ce ai dori sa mai afli despre "marele O"?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu