luni, 1 februarie 2010

Sufar de apnee in somn?

Oboseala de dimineata, somnolenta din cursul zilei, prezenta cefaleei sunt cateva dintre simptomele care te pot anunta ca suferi de apnee in somn. Afla ce este apneea in somn si ce solutii de tratament exista?


Potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, 40% din populatia Romaniei sufera de apnee in somn. Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intalnita si care are uneori urmari extrem de grave. Se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde.

Exista trei tipuri de apnee: obstructiva, centrala si mixta, cea mai frecventa fiind apneea obstructiva cand se blocheaza partial caile aeriene.





Principalele simptome ale apneei in somn SAS


somnolenta excesiva in timpul zilei;
sforaitul puternic;
episoadele de oprire a respiratiei in timpul somnului;
prezenta cefaleei, in special dimineata;
cresterea tensiunii arteriale.

De asemenea, apneea in somn, netratata, poate duce la complicatii precum hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace sau accidente vasculare cerebrale, ce pot provoca decesul persoanei in cauza.





Cum imi dau seama daca sufar de apnee in somn?

Site-ul www.apnee.ro propune un chestionar care sa te ajute sa stabilesti singur daca intr-adevar somnul iti este afectat pe timpul noptii de aceste episoade de intrerupere a respiratiei. Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui, iar daca majoritatea raspunsurilor sunt afirmative este indicat sa apelezi la un specialist care va pune un diagnostic corect folosind o aparatura speciala care masoara anumiti parametri.



Sforaiesti intermitent?
Te simti ametit/a sau obosit/a dimineata?
Ai dureri de cap sau probleme de concentrare?
Ti se intampla sa atipesti in timpul noptii?
Esti supraponderal si transpiri in exces?
Te trezesti adesea din somn pentru a merge la toaleta?
Ai hipertensiune arteriala?
Ai probleme sexuale?




Nu amana tratamentul!

Daca episoadele de intrerupere a respiratiei sunt frecvente (intr-o ora peste 10 episoade) atunci se recomanda inceperea unui tratament. Un diagnostic pus la timp si inceperea unui tratatment adecvat poate usura simptomele acestei afectiuni. Cel mai obisnuit tratament prescris de catre doctori in apnea obstructiva este un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure/presiune pozitiva continua in caile aeriene) care, prin intermediul unei masti purtate pe timpul noptii, furnizeaza o presiune. El trebuie folosit in fiecare noapte, fara nici un compromis, iar tratamentul este de lunga durata. Doar in unele cazuri speciale este necesar un tratament medicamentos sau o interventie chirurgicala.
Cum sa-ti imbunatatesti somnul?

Psihoterapeuta Lena Rusti ne indruma sa tinem cont de cateva sfaturi elementare pentru beneficia de un somn odihnitor si a ne imbunatati implicit calitatea vietii:

Nu consuma alimente cu continut de cofeina dupa ora 3-4 dupa amiaza. Asta nu inseamna doar cafea, ci si ceai negru sau verde, cola, ciocolata;
Nu consuma alcool inainte de culcare;
Nu dormi mult dupa amiaza. Daca iti e somn si iti poti permite, te poti odihni 20-30 de minute, dar nu mai mult;
Dezvolta o rutina a orelor de culcare;
Pregateste-te de somn prin activitati mai putin solicitante: citeste, incearca sa faci lucruri care iti dau o stare de liniste, schimba lumina obisnuita, cu o veioza, care sa pregateasca organismul pentru somn;
Nu te schimba in pijama decat inainte de a intra in pat. Orice activitati de ritual prin care te pregatesti de culcare te pot ajuta in acest sens (datul cu crema, spalatul pe dinti, pieptanatul, etc);
Relaxeaza-te;
Cand esti in pat, incearca sa uiti de problemele de peste zi. Pentru a-ti fi mai usor, incearca sa te concentrezi asupra respiratiei tale, sa ii urmaresti ritmul hipnotic si sa iti dai voie sa dormi.




S-a infiintat prima asociatie a pacientilor care sufera de tulburari ale somnului

Denumita Asociatia Nationala de Somnologie, aceasta organizatie va avea ca principal scop informarea si sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn: sforait, sindrom de apnee in somn, apnee obstructiva, insomnie, hipersomnie, somnambulism.

Sforaitul reprezinta una dintre cele mai frecvente dereglari ale somnului, care afecteaza o mare parte a populatiei cu varsta de peste 40 de ani, in special barbatii. Desi pare o afectiune minora la prima vedere, poate constitui un simptom al unor afectiuni mai grave, precum Sindromul de Apnee in Somn (SAS), Apneea Obstructiva in Somn (OSA) sau Sindromul de Rezistenta al Cailor Aeriene Superioare (UARS).

Insomnia si hipersomnia constituie alte doua tulburari ale somnului. Persoanele afectate de insomnie manifesta dificultate in a adormi si a avea un somn odihnitor. Pe de alta parte, persoanele cu hipersomnie manifesta o somnolenta excesiva.

Conferinta Nationala a Pacientilor, cea mai importanta manifestare dedicata informarii si imbunatatirii conditiei pacientului roman, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 11-13 martie 2010, va reuni reprezentantii tuturor asociatiilor de pacienti din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Caselor de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S., C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.), ai Directiilor de Sanatate Publica, dar si oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, medici, manageri de spitale din intreaga tara, reprezentanti ai farmacistilor si ai companiilor farmaceutice. Persoanele interesate sa participe la Conferinta Asociatiei Nationale de Somnologie se pot inscrie la eveniment prin intermediul formularului de inscriere disponibil pe www.infopacienti.ro. Intrarea este libera.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu