joi, 1 aprilie 2010

Practica Yoga, pentru minte, trup si spirit
I-ai privit de multe ori cum adopta pozitii ale corpului complicate, cum se misca lent, insa cu precizie si siguranta, si, indiferent daca ai cunoscut vreunul sau nu, yoghinii par a detine secretul catre o viata relaxata, lipsita de tensiuni sau stres.

Sceptica? Nu inainte de a cunoaste mai multe despre Yoga, calea de a dobandi un echilibru intre minte, suflet si corp.

Nefacand parte din cultura noastra, Yoga a starnit multe controverse atunci cand a fost introdusa in cluburile sportive sau de wellness din Romania. De altfel, practicarea ei inca ridica multe semne de intrebare, mai ales in ceea ce priveste eventualele efecte negative ale sale asupra psihicului sau fizicului unei practicant.

Pentru a intelege, insa, ceea ce presupune un curs de Yoga, trebuie ca mai intai sa alungi ideile preconcepute si sa cunosti exact scopul acestui tip de meditatie. Cuvantul "Yoga", in sine, provine din limba sanscrita - limba veche a indienilor - si inseamna "uniune", sau, mai exact, "uniunea individului cu iubirea nelimitata si neconditionata a Spiritului", asa cum ne-a explicat Didi Ananda Devapriya, parintele spiritual al Ananda Marga "Calea Fericirii" si practicanta a Yoga de 14 ani.

Cum te ajuta Yoga...
Dupa cum a specificat Didi Ananada Devapriya, "diferitele practici ale Yoga au ca scop purificarea si vitalizarea corpului, stimularea mintii si imbogatirea spiritului. In Occident, Yoga devine tot mai cunoscuta pentru beneficiile aduse in scopul relaxarii organismului, a eliberarii stresului si a stimularii concentrarii, insa mai sunt multe alte beneficii, mai subtile".

Acestea sunt beneficiile spirituale, care capata forma pacii interioare, a atitudinii pozitive, a dezvoltarii intuitiei, a modalitatii de a aprecia obiectiv o situatie, dar si a cresterii respectului de sine.

Astfel, Yoga nu implica doar miscari fizice sau anumite pozitii adoptate in timpul meditatiei, ci si alte elemente importante, care pot fi adoptate sau imbunatatite in timp. Printre acestea se numara anumite tehnici de respiratie, cum este Pranayama, anumite expresii sau cuvinte, folosite drept incantatie, sau anumite tehnici de a te relaxa.
Fiecare postura din Yoga are un rol bine definit si, pe masura ce ti-o insusesti foarte bine, poti varia miscarile, urcand, astfel, catre un alt nivel. In felul acesta, iti vei pastra concentrarea si vei persevera. In plus, corpul tau va deveni mai suplu si mai flexibil, bucurandu-te in acelasi timp de un tonus bun.

Este esential sa apelezi la un instructor avizat, care sa te indrume si sa iti ofere informatii corecte cu privire la practicile Yoga. Daca este practicata corect, Yoga are cu adevarat o influenta pozitiva asupra sanatatii si psihicului nostru.

Pentru fizic, asa cum a declarat Suman Namdev, instructor Yoga la un club sportiv din India, "practicarea acestui tip de meditatie aduce beneficii considerabile pentru imbunatatirea sau stabilizarea sanatatii. Anumite practici din Yoga s-au dovedit eficiente in tratamentul unor boli ale aparatului cardiovascular, al astmului, problemelor urinare, constipatiei sau migrenelor".

La randul sau, Didi Ananda Devapriya a subliniat ca anumite practici Yoga si-au dovedit eficienta in combaterea unor probleme de sanatate, care variaza de la tulburari digestive pana la cancer, sau in combaterea unor probleme ce tin de psihic, cum ar fi timiditatea, anxietatea sau depresia.

Exista anumite practici Yoga adaptate "omului modern, foarte ocupat si activ in viata profesionala", dupa cum a explicat Cristian Veet, trainer si coach NLP, Centrul OSHO de meditatie si dezvoltare personala.

Acesta a adaugat ca "traim vremuri in care mintea e foarte agitata si nu mai e atat de usor sa ne relaxam din cauza conditiilor de stres de zi cu zi. Metoda pe care o practic a fost dezvoltata de OSHO, mistic ce a trait in India, in secolul XX, si consta, in principal, din doua faze: prima este faza activa, ce inseamna punerea corpului in miscare prin dans sau exprimare corporala, iar a doua faza presupune ne-miscare, sau, dupa cum se mai spune, faza meditatiei".
Trainerul OSHO a discutat despre rolul fiecareia dintre cele doua faze, evidentiind faptul ca "Yoga inseamna unitate si trairea vietii in echilibru. Pentru ca in fiecare dintre noi exista doua parti - o latura activa, care are nevoie de miscare, actiune, scop si directie in viata, dar si cealalta, latura pasiva; aceasta e partea din noi care ne spune cand sa ne oprim si sa luam o pauza pentru relaxarea mintii si a corpului".

Yoga la feminin...
Probabil ca te intrebi, insa, ce avantaje ar aduce practicarea Yoga pentru tine, ca femeie. Majoritatea reprezentantelor sexului feminin duc o viata activa, sunt preocupate de familie, prieteni, cariera, si renunta la miscare si meditatie din lipsa de timp.

O atitudine si o informare corecta vizavi de beneficiile pe care cateva minute de Yoga (practicata in compania unui instructor avizat!) ti le poate aduce te-ar determina sa iti revizuiesti atitudinea fata de aceasta metoda de relaxare sau stimulare a mintii si corpului si, de ce nu, sa o practici cu placere.

Cum iti poate imbunatati viata un curs de Yoga? "In primul rand, prin redescoperirerea Feminitatii, a acelei puteri care se afla in fiecare femeie", spune Veet.

Acesta considera ca fiecare femeie redescopera astfel ce inseamna sa-si accepte feminitatea si propria senzualitate. "Si, chiar foarte important, sa-si accepte corpul, pentru ca stim ca multe dintre femei sunt nesigure pe propriul corp. Totodata, Yoga le ajuta sa isi recape puterea data de acceptarea propriilor emotii, si nu de reprimarea lor. Femeia este stralucire, iar stralucirea, prin meditatie si yoga, vine din interior", a mai spus trainerul OSHO.

Totodata, firea usor introvertita, inclinata catre trairi si sentimente a femeii, conduce catre dezvoltarea unei relatii personale de iubire cu Divinitatea, bazata pe calitatea devotiunii, dupa cum a precizat Didi Ananda Devapriya. "De exemplu, multi poeti mistici, cantareti sau sfinti din traditia Yoga erau femei".

Femeile pot gasi solutia unor probleme de sanatate specifice lor in practicarea regulata a Yoga, aceasta avand un rol benefic in reglarea ciclului menstrual sau in ameliorarea unor simptome, precum crampele abdominale. De asemenea, anumite practici Yoga si-au dovedit eficienta in usurarea durerilor nasterii.

In plus, o viata echilibrata, sanatoasa, bazata pe o alimentatie vegetariana si pe practicarea Yoga, contribuie la dezvoltarea unei imunitati puternice in fata bolilor, la imbunatatirea aspectului pielii si la cresterea sperantei de viata.

"Meditatia, la randul ei, contribuie la cresterea respectului de sine, a increderii in propria persoana si ajuta la eliminarea complexului de inferioritate", a mai spus Didi Ananda Devapriya.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu