marți, 9 martie 2010

Ce facem cand apar disfunctiile sexualeImpotenta, ejacularea precoce, frigiditatea sunt stari speciale care marcheaza esecul sexual al unui cuplu. Pana la aceste manifestari sunt tot felul de stari care pot crea insatisfactie membrilor cuplului.

Aceste subiecte sunt sensibile pentru orice cuplu, cu atat mai mult pare dificil sa vorbesti cu o persoana din afara acestuia. Esti in pat cu el, faceti dragoste, la final simti o stare de insatisfactie. Te intrebi ce se intampla? Un raspuns iti trece fara sa vrei prin minte. Motivul - el nu a avut erectie, a ejaculat atat de repede.

Cand situatia de insatisfactie devine o regula iar cand vine momentul sa faceti dragoste incepeti amandoi sa va ganditi ca iar nu va fi bine, atunci situatia atinge un maximum. Din acel moment cuplul a ajuns intr-o stare de blocaj din punctul de vedere al vietii sexuale. Cele mai multe cupluri ajung sa ne cunoastem atunci cand ajung intr-o situatie de limita.

Cel mai des aceste momente sunt de genul: Ea catre el: "ori faci ceva pentru a depasi problema sexuala ori renunti la ideea de a fi alaturi de tine". In aceste momente, barbatul este cel care incearca sa actioneze pe o cale sau alta iar, cel mai des, consulta un specialist. Uneori este cuplul cel care se decide sa ne faca o vizita.

Specificul acestei probleme este generat de o stare aparte - in mod normal atunci cand avem o problema de sanatate sau de alt tip, incepem sa povestim apropiatilor, in cautarea unui ajutor. In acest caz nu se mai procedeaza astfel, dat fiind sentimentele de rusine precum si cele de "putere / barbatie" pierduta.

Ca urmare, foarte rar sunt cazurile in care se apeleaza la un sfat din partea unui prieten, ruda, etc. Este adevarat ca, de cele mai multe ori, sfaturile acestora sunt inutile insa intervine un fenomen de clarificare prin faptul de a pune in cuvinte ceea ce simti, ceea ce te doare, ceea ce te face sa suferi.

Pe de alta parte este important si modul in care intelegem acest gen de probleme. In multe din cazurile pe care le intalnesc in activitatea mea, exista multe situatii in care situatia este vazuta ca un simptom strict al barbatului, ceea ce face ca el sa fie cel ce este determinat sa actioneze. Multe dintre partenere refuza sa se implice in aceste probleme sau, dimpotriva, barbatul este cel care refuza sa le implice. Indiferent de situatie, ceea ce se petrece este izolarea problemei de la nivelul de cuplu, la cel individual.


Ce poate face partenera

Cu exceptia cazurilor in care problemele sunt strict legate de cauze organice, exista o problema de cuplu sau psihologica care poate fi accentuata sau diminuata de partenera. Partenera se poate implica in aceasta problema atat timp cat considera actul sexual ca fiind o stare a amandurora. Ce inseamna in fapt implicarea partenerei:
- a discuta despre acest subiect si a-l defini ca o problema pentru amandoi (oricum se va ajunge aici);
- a insista pentru consultarea unui specialist si chiar a face demersurile necesare;
- a cauta formele specifice de manifestare a sexualitatii proprii. Insatisfactia poate proveni din tipul de sexualitate care nu reuseste sa comuice cu partenerul;
- a incerca sa gaseasca tipul de cauze pentru care impotenta se manifesta.

Dar problemele de impotenta sunt stari speciale deoarece presupun subiecte sensibile. Cel mai usor este apelul la specialisti dar cum si unde?


Cum intervenim?

Un prim diagnostic ar fi legat de tipul de probleme cu care se confrunta o persoana. Poate fi o problema medicala, psihologica sau a cuplului.

Cum putem sti daca este o problema medicala? De obicei problemele de erectie au deseori cauze organice, un criteriu aflat la indemana este erectia de dimineata. Daca barbatul, in momentul trezirii are penisul in erectie, atunci ar fi logic sa avem mai mult de-a face cu un alt tip de cauza decat cea organica. Iar intotdeauna cand eliminam organicul ne situam in plan psihologic.
In cazul in care problema este strict medicala, in mod sigur sexologul va gasi raspunsurile corecte, prin intermediul unor analize si prin anamneza, istoria relatata de tine ii va permite sa se orienteze in multimea cauzelor posibile.

In ziua de azi o amploare tot mai mare a luat-o tratamentul farmaceutic. El are avantajul unei interventii foarte rapide, care in timp poate (sau nu) sa fixeze problema si sa ajute la depasirea starii.

Tratamentul terapeutic este un domeniu care are o complexitate cel putin la fel de mare ca si interventia medicala. In momentul eliminarii cauzei pur organice, subiectul poate deveni un element al interventiei psihoterapeutice. Eficienta unei astfel de metode este crescuta deoarece sunt multiple interventii posibile. Vom incerca sa creionam cateva din formele de interventie posibile, urmand ca voi sa ma directionati in ceea ce ati vrea sa cititi in numerele viitoare in cadrul acestei serii de articole, denumite "sex files".

Interventia terapeutica la nivel de cuplu se adreseaza atunci cand problematica este la nivelul matricei de cuplu. Aceste interventii sunt binevenite nu numai in cazurile de impotenta dar si in numeroase cazuri de insatisfactie sexuala, atat ale barbatului cat si ale femeii.

Pentru ca aceste sedinte sa fie posibile este necesar acordului partenerei de a participa la astfel de momente. Spre exemplu exista un caz al unui cuplu, el in varsta de 23 ani, ea 21, in care lucrurile mergeau perfect doar ca in momentul in care se ajungea in dormitor, barbatul intra intr-o stare emotionala puternica care conducea la un blocaj psihologic ce se concretiza in "refuzul" erectiei.

Starea emotionala era suficient de puternica. In prima intalnire s-a discutat despre oportunitatea organizarii unei sedinte de cuplu in care sa fie prezenta si partenera protagonistului. Acordul ei a condus la desfasurarea unui numar mic de sedinte in care ceea ce s-a avut in vedere a fost structurarea unui spatiu adecvat unei manifestari emotionale oportune. Emotionalul juca pentru aceasta persoana o stare de anxietate, ce avea la baza o stare de inferioritate, de teama de pierdere a partenerei.

Aici era vorba despre anxietatea care conducea la simptom. Problema anxietatii este una larg raspandita iar necesitatea specifica lucrului in psihologia de actiune se intemeiaza pe regasirea cadrului de spontaneitate. Rolul partenerei a fost decisiv in conturarea unei asemenea stari. De fapt ce a facut partenera in cadrul celor cateva sedinte:

- a structurat un spatiu primitor, personalizat, utilizand materialele existente in cadrul settingului de actiune (pernute, paturi, mici jucarioare, etc.) - un spatiu pentru el si pentru ei;
- a gasit forme de comunicare in care sa-i exprime exact ceea ce simte, ce isi doreste de la el. Au insistat asupra temei de a o pierde;
- au gasit forme de comunicare in care starile de tandrete si de manifestare a sentimentului de iubire erau de tip verbal si non-verbal;
- el a fost condus spre ceea ce simte ea catre el.

Toate acestea au fost posibil sa se intample repede pentru ca acest cuplu era foarte dornic sa depaseasca rapid situatia. De asemenea, exista convingerea ei ca totul va fi bine, astfel cei doi s-au implicat, erau motivati, decisi. Au fost dispusi sa incerce ceea ce aveau de facut pentru ca toate sa functioneze.
Poate pentru ca nunta lor era programata peste doua luni de la data primei contactari...

De ce am preferat sa-ti relatez acest caz? Pentru ca ceea ce s-a intamplat cu acest cuplu in cadrul sedintelor de lucru poti sa incerci sa faci si tu acasa, cand viata sexuala nu functioneaza. Unul din principiile psihologiei de actiune spune ca oamenii au datoria de a-si rezolva singuri problemele iar atunci cand simt (sau ocnstata) ca nu pot singuri, pot apela la profesionisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu