marți, 9 martie 2010

Unde a disparut dorinta sexuala?
Multi dintre noi se asteapta ca dorinta sexuala sa dispara doar pentru cateva zile sau poate cateva saptamani - in special, in perioadele de stres sau de boala, sau dupa nasterea unui copil. Dar cand e vorba de cateva luni si descoperi ca esti nervos(oasa), asa cum nu ti s-a mai intamplat niciodata, s-ar putea sa existe deja o problema.

Daca esti singur(a) sau ai ales sa fii asa, probabil ca te simti foarte bine si fara sa faci sex. Dar daca esti implicat(a) intr-o relatie si dorinta sexuala a disparut - nu este vorba doar de disparitia placerii si intimitatii pe care ti le ofera actul sexual - si la fel i se intampla partenerului(ei) tau, acest lucru poate conduce la sentimente puternice de respingere si apoi la resentimente. Ambii parteneri pot avea momente de neincredere in sexualitatea si puterea lor de atractie.

Pierderea dorintei sexuale poate fi deranjanta, in special, pentru barbati. Este stiut faptul ca barbatii se omoara cel mai mult dupa sex, iar in lipsa lui, si tu si partenerul tau puteti deveni confuzi in ceea ce priveste relatia voastra.

Stiai ca...
- dorinta noastra de a face sex se aseamana foarte mult cu apetitul pentru mancare - cu ambele variante de stimulare si respingere.



Stimulenti pentru apetitul sexual:
- sa fii atras(a) de partener(a);
- sa ai un (o) partener(a) interesanta din punct de vedere sexual;
- sa ai un ambient favorabil;
- sa ai un (o) partener(a) sensibil(a) si care sa-ti raspunda din punct de vedere sexual;
- sa fii stimulat(a) fizic;
- sa gandesti si sa simti pozitiv;
- foloseste-te de fanteziile sexuale.


Reprimarea apetitului sexual:
- aversiunea fizica fata de partener(a);
- probleme legate de relatia de cuplu;
- atmosfera neprietenoasa si nesigura;
- starile de depresie, nervozitate, anxietate;
- parerea proasta despre propria persoana;
- stare proasta a sanatatii, boala;
- ganduri si sentimente negative.


Cauze obisnuite care afecteaza dorinta sexuala


De cele mai multe ori, lipsa dorintei sexuale este un simptom al unei alte probleme de ordin sexual. De exemplu: dificultatea atingerii orgasmului, impotenta si contactul sexual dureros. Pentru unii, aceasta problema poate fi de ordin fizic, dar, in majoritatea cazurilor, este vorba de ganduri si sentimente negative. De cele mai multe ori, acestea sunt:

1. O proasta parere despre sine - daca nu ai o parere buna despre tine, in general, vei descoperi cat de dificil iti este sa te privesti ca persoana sexuala. A fi o persoana sexuala inseamna a fi vulnerabil(a). Partenerul(a) ta iti va descoperi cea mai intima latura a ta si asta inseamna incredere.

2. Probleme legate de relatie - daca ai sentimente de manie, suparare sau de nesiguranta in ceea ce priveste relatia ta, trebuie sa tii seama de urmatoarele sfaturi daca vrei sa ai o viata sexuala normala alaturi de partenerul(a) ta(u). Incearca sa ai o discutie cu acesta (aceasta) sau mergeti impreuna la consilierii de cuplu.

3. Raspunsurile partenerului(ei) - este un subiect delicat, dar o cauza des intalnita in lipsa dorintei sexuale este chiar partenerul(a) care te poate determina sa-ti piara cheful. Aceasta poate fi o problema legata de fizic sau de igiena, sau poate ca are anumite tabieturi neplacute in pat sau chiar obisnuieste sa faca unele observatii suparatoare. Poate ca nu este tocmai amantul(a) perfect(a) si intreaga ta experienta nu te poate ajuta cu nimic in astfel de momente. Poate doar o discutie sincera sau cateva aluzii foarte puternice.

4. Experiente nereusite - o copilarie plina de inhibitii te poate lasa cu unele sentimente negative despre sex sau poate fi vorba chiar de o experienta traumatizanta care ti-a lasat sentimente de teama si anxietate.

5. Temeri - pot exista temeri foarte puternice de a nu ramane gravida sau de a nu contacta o infectie. Discutand cu partenerul despre aceste lucruri sau cu medicul, poti scapa de aceste sentimente foarte puternice care iti afecteaza viata sexuala.



Alte posibile cauze:
- nu uita ca orice fel de boala, incapacitate sau proasta dispozitie te fac sa te simti obosit(a) si sa ai o proasta parere despre tine si acest lucru are repercusiuni directe asupra vietii tale sexuale. Iata cateva dintre acestea:
- starile depresive;
- perioada de dupa nastere;
- abuzul de alcool si de droguri;
- bolile aparatului genital sau probleme ale ovarelor care afecteaza producerea hormonilor;
- unele sedative si anti-depresive, pastilele de inima;
- stresul, ciroza, hipotiroidism.



Cateva sfaturi pentru cresterea dorintei sexuale


1. Relaxeaza-te. Este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci. Incearca o baie relaxanta, foloseste cateva tehnici de respiratie sau cumpara-ti o caseta cu muzica de relaxare.

2. Verifica-ti imprejurimile. Asigura-te ca nu se va da nici o petrecere care sa te enerveze sau care sa-ti strice buna dispozitie.

3. Exerseaza-ti muschii pelvieni. Aceste exercitii iti vor imbunatati circulatia sangvina spre aparatul genital si te fac sa constientizezi fiecare senzatie produsa de un stimulent fizic in zona (exista exercitii speciale pentru femei si pentru barbati).

4. Incearca sa te folosesti de fanteziile sexuale. Te poti transpune in starea respectiva lasandu-te condus(a) de propriile fantezii.

5. Incearca sa fii mai intai senzual(a) si apoi sexual(a). Ia-ti suficient timp si lasa-ti corpul sa se concentreze asupra atingerilor si senzatiilor de placere.

6. Schimba-ti frecventa. In primul rand, incearca sa faci mai multa dragoste in minte, citind sau privind lucruri desucheate.

7. Concentreaza-te asupra gandurilor pozitive. Daca exista ceva la partenerul(a) ta(u) sau la tine care nu iti place, nu te mai gandi la acel lucru. Incearca sa uiti si sa te gandesti doar la lucrurile bune.

8. Stimuleaza-ti sistemul nervos prin exercitii, filme horror, montaigne russe sau orice altceva care iti provoaca o crestere a ritmului batailor inimii. Specialistii spun ca, dupa 15 - 30 de minute, corpul tau va raspunde mult mai bine stimulilor sexuali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu