marți, 9 martie 2010

Fetisurile - placeri interzise?
Cand facem dragoste, placerea sexuala imi este intensificata daca sotia mea poarta o pereche de pantofi rosii cu tocuri cui. Cu cat tocurile sunt mai inalte, cu atat senzatia de excitatie este mai puternica! Daca mai pune si o pereche de ciorapi-plasa, placerea este maxima! In acest fel, simt ca ne condimentam viata sexuala si nu ne plictism niciodata pentru ca putem varia si face mai multe combinatii incitante!", imi spune Edi, 30 de ani.

Cu greu am reusit sa smulg aceasta marturisire "cuminte", multi pe care i-am intrebat spunandu-mi ca nu au fetisuri. Inclin sa cred ca nu vor sa discute despre ele, considerandu-le un subiect tabu si nu inteleg de ce. Conceptii prafuite? Frica de a fi considerata o persoana "ciudata", anormala? Timiditate? Dorinta de a ramane ceva intim? Pot fi toate aceste motive, dar pana la urma este ceva rau in a vorbi despre ceea ce iti intensifica placerea sexuala? Nu suntem cu totii niste hedonisti? Nu traim pentru placere?

Parafilia sau fetisul reprezinta atractia sexuala fata de un obiect sau o parte a trupului uman, care intensifica placerea sexuala. Termenul "fetis" provine din cuvantul portughez "feitico", original din secolul al-XV-lea, care defineste un obiect sau un "farmec", care intruchipeaza puteri magice sau spirituale. In acea perioada, fetisistii erau cei care venerau "nefirescul".

Pentru ca barbatii poseda un erotism vizual mai puternic decat femeile, ei sunt cei mai cunoscuti practicanti ai fetisismului sexual. Psihanalistii, in frunte cu Freud, sustin ca acest fetisism sexual are "radacini" intr-o trauma din copilarie - frica de castrare, barbatul incercand sa se apere de aceasta anxietate prin mentinerea in inconstient a ideii potrivit careia femeia are penis.

Din punct de vedere clinic, fetisismul isi are originile intr-o inhibitie de manifestare, de exprimare a impulsurilor heterosexuale. Barbatii fetisisti pot fi timizi fata de femei sau pot simti o frica irationala fata de actul sexual, in sine.

Psihoterapeutul Claudiu Ganciu ne explica: "Instalarea unui fetis marcheaza incercarea unei persoane de a fi in relatie cu ceilalti. Este o modalitate dusa la extrem de a crea o relatie, de a redobandi asa cum poate, asa cum ii este posibil o senzatie de a fi cu cineva.".
Potrivit psihologilor, a avea fetisuri nu este anormal, atat timp cat nu afecteaza viata la modul patologic. Daca esti fetisist nu inseamna ca esti bolnav sau pervers.

Claudiu Ganciu, psihoterapeut, revine: "Termenul de perversiune este destul de vag intrucat ceea ce este o perversiune pentru cineva este normal pentru altcineva. Practic, termenul de perversiune a devenit mai mult un termen incadrat mai curand de legislatie decat de psihologie.".

Cand vorbim despre fetisuri, vorbim despre: reducerea unui obiect la un simt care devine prioritar (a privi, a mirosi, a atinge - exista persoane care se simt excitate atunci cand privesc un posterior mare si rotund, cand simt miros de vanilie sau ating o pereche de ciorapi-plasa),existenta unui obiect sau trasatura care ocupa integral campul de interes al fetisistului si operatia de reductie a unui camp larg la o singura trasatura care este denumita fetis.

Cele mai comune ferisuri sunt obiectele vestimentare, in special lenjeria intima (confectionata din latex, dantela sau spandex), partile corpului (glezna, sani, talpile, degetele de la picioare etc.), materialele pornografice si jucariile erotice.

Prin 2006, imi amintesc faptul ca am citit un material in care sexologul Bebe Mihaescu spunea ca, intr-un top al fetisurilor la romanii, organul genital la femeii conduce detasat in defavoarea sanilor. Puteam sa jur ca este invers...

Si femeile au fetisuri. Multe dintre ele pentru obiecte vestimentare. Actrita Gwyneth Paltrow are un fetis pentru incaltaminte - este innebunita dupa pantofii cu tocuri foarte inalte. La fel si Sarah Jessica Parker din "Sex and the city". Angelina Jolie, mai indrazneata, are un fetis pentru tatuaje si cutite (pe care le foloseste in preludiu), iar Jennifer Lopez practica "shrimping" (jocuri erotice care implica degetele de la picioare). Cunoscuta actrita si stripteuza Dita von Teese simte o placere sexuala mai intensa atunci cand "alinta" cu degetele picioarele unui barbat.

"Fetisismul trebuie inteles prin ceea ce spune el despre o persoana. El nu este important decat prin ceea ce exprima despre trairile unei persoane. Fetisismul este partea de suprafata a unui psihic in care se intampla multe trairi, suferinte, experiente. Analizandu-le, vei ajunge la intelegerea lui, daca trebuie pastrat sau trebuie sa dispara sau se gasesc alte modalitati de exprimare a nevoii din spatele fetisismului.", ne mai spune psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Atat timp cat aceste modalitati de intensificare a placerii sexuale sunt acceptate de ambii parteneri si nu depasesc limitele moralitatii si a decentei, pot aduce un plus de adrenalina relatiei voastre. Cu cat o persoana sau un cuplu este mai dezinhibat, cu atat fetisurile pot deveni o obisnuinta sau chiar o necesitate, care alunga monotonia.

Lena Rusti, psihoterapeut, explica: "Cand fetisurile sunt doar o modalitate de a ajunge la orgasm si de a imbunatati viata sexuala, cu acordul fiecarui partener, ele devin un comportament sexual normal. Insa, in cazul in care fetisurile sunt singura modalitate prin care se ajunge la excitare sexuala si la orgasm si fara ele aceste lucruri nu sunt posibile, atunci ele intra in sfera psihopatologiei.".

Indiferent de obiectele sau practicile pe care va decideti sa le folositi in intimitate, ingredientele principale ale unei relatii de dragoste raman aceleasi: iubirea, respectul reciproc, increderea si deschiderea catre orice este nou, bineinteles, cu acordul ambelor parti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu