luni, 1 martie 2010

Trucuri pentru o dieta reusita
Ai inceput o dieta si te lupti sa o duci pana la capat, astfel incat sa scapi de nesuferitele kilograme in plus. In functie de regimul pe care l-ai ales, ai voie sa mananci diverse alimente, in anumite cantitati si, evident, ai de infruntat tot felul de restrictii.

"Trebuie sa mentinem o dieta echilibrata, din punct de vedere caloric, dar si nutritiv. Este vorba de o dieta in care lipidele trebuie sa fie reduse sub 30% din aportul caloric zilnic. Distributia caloriilor este, de asemenea, extrem de importanta pentru ca reducerea trebuie realizata, in principal, pe seama lipidelor saturate care au un risc mai mare de aparitie a aterosclerozei si implicit a afectiunilor cardiovasculare", declara prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet si boli metabolice de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. C. Paulescu".

Pa langa principiile de baza ale dietei pe care o urmezi, poti face mici schimbari in obiceiurile tale alimentare si chiar si in stilul tau de viata, schimbari care te pot ajuta sa iti duci la bun sfarsit dieta. Iata care sunt cateva dintre acestea:


Spune adio sucurilor dietetice

Potrivit unui studiu prezentat de American Dietetic Association, un suc dietetic consumat in fiecare zi poate creste riscul de a fi supraponderala cu aproximativ 65%. Alte studii sugereaza ca indulcitorii artificiali pot stimula apetitul. Ca inlocuitor pentru sucurile dietetice, alege apa plata sau minerala cu lamaie. Nu degeaba este bautura preferata a manechinelor...


Putin, des si la ora fixa

Femeile care mananca haotic consuma mai multe calorii, pe care le ard si mai greu, comparativ cu cele care consuma sase mese mici pe zi si respecta cu strictete ora de masa. Nu uita ca nu trebuie sa treaca mai mult de 3, 4 ore de la ultima masa fara sa mananci ceva.


Ceaiul verde te ajuta

Ceaiul verde are mai putin de jumatate din cantitatea de cofeina continuta de cafea si, pe deasupra, contine si substantele numite catehine, care au rolul de a stimula metabolismul. Cu cat metabolismul tau este mai activ, cu atat mai usor vei arde caloriile. Dar nu uita ca mult nu inseamna neaparat mai bine. Nu consuma mai mult de trei cesti de ceai verde pe zi.


Trei portii de grepfrut pe zi

Fie ca mananci trei fructe intregi pe zi, fie cate o jumatate, grepfrutul te ajuta sa slabesti. Potrivit unui studiu efectuat in anul 2004 de medicul nutritionist Ken Fujioka de la Scripps Clinic din California, grepfrutul reduce nivelul insulinei si determina scaderea in greutate prin diminuarea apetitului si accelerarea procesului de ardere a grasimilor.


Mergi la cumparaturi cu stomacul plin

In timpul dietei trebuie sa iti faci "provizii" de alimente sanatoase si usoare. In acest mod, de fiecare data cand iti va fi foame, vei avea la indemana fructe, legume, nuci si diverse alte alimente "prietenoase" cu dieta ta. O regula foarte importanta este sa nu mergi niciodata la cumparaturi cand iti este foame, pentru ca vei avea tendinta sa cumperi orice si in cantitati cat mai mari. De asemenea, o lista stricta de cumparaturi te ajuta foarte mult.


Alege mancarea calda

"Cand mancarea este calda, moleculele care ii ofera mirosul se degaja mult mai repede", afirma medicul Alan Hirsch, cercetator in cadrul Smell and Taste Treatment and Research Foundation din Chicago. Aroma degajata iti va afecta centrii nervosi din creier care controleaza satietatea si vei avea impresia ca ai mancat mai mult si te vei satura mai repede. Acesta este si motivul pentru care atunci cand gatesti, ai impresia ca te-ai "saturat" cu mirosul.

Pe de alta parte, daca mancarea este fierbinte, vei fi nevoita sa o consumi mult mai incet si in acest fel ii oferi stomacului timpul necesar sa transmita catre creier informatia ca este deja plin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu