marți, 9 martie 2010

Impotenta nu este numai problema lui...
Iata o problema grava a timpurilor noastre cu care se confrunta din ce in ce mai multe cupluri! Chiar si cele tinere, pentru ca poate aparea la orice varsta. Aproape 1 din 10 barbati sufera de disfunctie erectila si desi este tratabila, doar aproximativ 10% dintre barbati urmeaza un tratament. De aceea este foarte important ca atunci cand sesizati probleme de erectie, chiar daca sunt ocazionale, trebuie le luati in serios, mai ales daca dureaza de cateva saptamani. Nu lasati ca impotenta sa va afecteze viata sexuala de cuplu!

Impotenta este o problema de performanta sexuala masculina. Ea inseamna neputinta unui barbat de a avea o erectie suficienta pentru a obtine un act sexual. Impotenta poate avea diferite grade, de la pierderea partiala a rigiditatii penisului, in mod suficient pentru a impiedica actul sexual, pana la pierderea totala. Un penis care nu este rigid impiedica penetrarea si deci consumarea actului sexual.

Cauzele aparitiei impotentei pot fi multiple - organice sau psihologice. In ambele cazuri, componenta psihologica este foarte importanta pentru rezolvarea problemei, in masura in care acest lucru este posibil. Cauzele organice cele mai intalnite sunt: varsta, boli care afecteaza sistemul circulator sau nervos, alcoolism sau alt tip de consum de substante (tutun sau droguri), tulburari ale prostatei, epuizare fizica etc. Atunci cand cauza este organica, tratamentul medicamentos adecvat poate imbunatati situatia.

Tot mai intalnit insa, cauza impotentei este una psihica: anxietate, stres, probleme morale sau etice, depresie, probleme de cuplu. In acest caz, medicamentele pot ajuta, insa atata timp cat nu este inteleasa cauza aparitiei probleme, exista riscul ca mai devreme sau mai tarziu problema erectiei sa redevina prezenta in viata persoanei si a cuplului.



Cele mai intalnite cauze psihologice si modul in care se poate interveni

Blocajul dat de un scenariu anticipativ de lipsa a performantei

De cele mai multe ori, cu cat impotenta este mai severa si mai evidenta in incercarea consumarii unui act sexual, cu atat barbatul se simte mai anxios si se predispune la esec la urmatoarea incercare. Pentru fiecare cuplu in parte exista momente ratate. Uneori din cauza emotiilor prea mari sau din cauza plictiselii, a anumitor probleme de comunicare sau, pur si simplu, din cauze externe celor doi.
Daca barbatul este foarte competitiv, el nu va putea accepta faptul ca nu a avut o erectie si se va putea simti umilit in fata partenerei. Acest sentiment il poate urmari obsedant, temandu-se ca nu e doar o intamplare si ca acest lucru se va putea intampla din nou. Teama se instaleaza ca un motor care ii alimenteaza urmatorul esec, pentru ca, din teama de a nu esua, el se predispune la asta. In acest fel, un barbat poate avea sentimentul ca devine de la o zi la alta impotent, cand el este doar prins in propria capcana a temerilor sale.

Oboseala

Multi adulti tineri se suprasolicita in programul lor zilnic. Au un job care le consuma cea mai mare parte din zi, mai au o jumatate de norma de condus pana la serviciu si inapoi, poate un copil de care trebuie sa aiba grija, facturi de platit, comisioane de facut si cand ajung acasa mai raman de rezolvat si micile reparatii sau temele copilului.

Dincolo de asta, raman putinele ore de somn care sa ii dea voie sa o ia de la capat a doua zi. In acest caz, apare o stare de detasare si o amortire a persoanei, care isi amana zi de zi visele si dorintele, si ca atare se amana si pe sine ca fiinta sexuala. Viata sexuala se diminueaza tot mai mult si in timp apare intrebarea serioasa a unor probleme de performanta sexuala.

Stresul, anxietatea, depresia si scaderea libidoului

In alte cazuri, chiar daca barbatul isi doreste o viata normala, intamplarile si presiunea din exterior il impiedica sa obtina tot ce isi doreste, apar tensiuni, probleme. iar curand si simptome: atacuri de panica, depresie, fobii. In tulburarile de stare, organismul se simte in pericol si reactioneaza ca atare. Percepandu-se in pericol, nivelul libidoului scade foarte mult pana la disparitie, pentru ca persoana nu se simte in siguranta. Scaderea libidoului aduce cu sine imputinarea sau chiar disparitia erectiilor.

Daca este datorata unei cauze mentale, disfunctia erectila apare destul de brusc si poate sa dispara cand starea mentala se imbunatateste. In cazul in care are astfel de probleme sexuale, barbatul poate devini chiar mai anxios si mai depresiv, ceea ce nu face decat sa inrautateasca problemele de cuplu, dar si ale lui, prin acentuarea anxietatii si mentinerea disfunctiei erectile. Daca in anumite situatii iubitul tau are o erectie buna (de exemplu, prin masturbare sau la trezirea din somn), disfunctia erectila are mai degraba o cauza psihologica decat una fizica.

Cum poate fi ajutat partenerul sa depaseasca aceste momente? Pe langa medicamentele destinate tratamentului, poate face si cateva exercitii ale musculaturii planseului pelvin. Se stie ca acesti muschi invelesc partea de jos a vezicii si rectului. Unul dintre acesti muschi inveleste partial baza penisului si impiedica sangele sa iasa din penis in timpul erectiei. Studiile arata ca intarirea muschilor planseului pelvin la barbati poate vindeca disfunctia erectila in anumite cazuri.

Afla mai multe detalii referitoare la disfunctiile sexuale din articolele:

Ghidul disfunctiei sexuale

Dificultatile sexuale - impotenta

Ce facem cand apar disfunctiile sexuale

Unde a disparut dorinta sexuala?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu