marți, 9 martie 2010

Dificultatile sexuale - impotenta
In randurile urmatoare nu voi dori sa refac un curs de sexualitate sau de prezentare a unor date foarte tehnice. Cu toate acestea, voi face o trecere in revista a problematicilor sexuale care merita atentia voastra. Un prim subiect din aceasta sfera sunt disfunctiile sexuale - mai intai vom aborda un moment aparte, dar destul de raspandit, in toate cuplurile - esecurile sexuale generate de disparitia erectiei.

In general, momentele de incapacitate de erectie sunt inerente in activitatea oricarui barbat. Insa nu merita sa va opriti foarte mult asupra acestui simptom ci mai mult sa incercati sa intelegeti ce presupune acesta. Deoarece aceste articole sunt citite in special de femei care nu pot manifesta un asemenea simptom, am sa incerc sa redau un mod de reactie posibil al partenerei in aceste momente.

Impotenta ocazionala este o stare destul de intalnita in cupluri, indiferent de momentul de crestere in care se afla. In aceste cazuri, prea multe nu pot fi facute. Reactia care ar fi de asteptat in asemenea momente este de a trece cu usurinta, fara a face din aceasta o problema si de a se centra pe ceea ce simte fiecare, pe momentele de tandrete, de cooperare si colaborare.

De asemenea, este important sa aflam ce anume conduce la aceasta stare. Psihologul Stefania Nita accentueaza importanta dorintei sexuale in viata sexuala. In functie de acest criteriu putem concepe doua variante:

1. Dorinta sexuala este la un nivel optim dar, dintr-un motiv necunoscut penisul nu se afla in erectie. In asemenea momente actul sexual poate fi continuat prin gasirea altor forme de comunicare sexuala.

2. Dorinta sexuala cunoaste o scadere semnificativa, situandu-se la un nivel irelevant pentru actul sexual in sine. In aceste conditii incapacitatea de erectie este inerenta deoarece energia necesara, pe plan psihic, nu se manifesta ca atare. In acest caz este necesara intreruperea actului sexual si mutarea atentiei pe un alt plan - cel al afectelor. In aceste conditii, cuplul poate prin propriile forte sa gaseasca o formula de intelegere reciproca. De fapt, de ce dorinta sexuala este scazuta? Dincolo de cauze "naturale" pot exista si motive de suparare pe partener, etc.

Indiferent de situatia in care ne situam, acesta este un caz izolat. Reactia foarte brutala, insultatoare sau accentuarea starii de vinovatie pot conduce la manifestari care fixeaza un simptom. Aceste situatii nu sunt nici cazuri de terapie sau de consultatii medicale. De cele mai multe ori, pot fi puse pe seama stresului sau a unor ruperi de scenariu care dintr-un motiv sau altul apar.

Pe de o parte exista cuplul. Partenerul tau care doreste si simte nevoia de a face dragoste. Multe aspecte se combina in aceste elemente. Dorinta pe de o parte, nevoia sexuala pe de alta parte. In corpurile voastre se produc unele modificari chimice care conduc si care ii fac pe multi sa rezume actul sexual la o nevoie organica. Chimia reprezinta doar o parte a actului sexual si este poate una care demonstreaza unitatea necesara pentru realizarea actului sexual. Dar mai exista si alte dimensiuni care pot fi importante in ansamblul sau. Astfel, imaginatia, tipul de sexualitate, fantezia, afectele, etc
Cand toate acestea isi gasesc unitatea, actul sexual decurge intr-un firesc in care ambii parteneri isi gasesc placerea si satisfactia. Cand o anumita dimensiune este rupta apare un anumit grad de "rupere a actiunii". Uneori aceasta rupere poate fi remediata iar impactul ei este minim. Spre exemplu - o muscatura mai puternica poate produce o stare de durere in care partenerul iese din rol. In acest caz, ruperea de actiune poate fi minima daca ambii parteneri au reactii adecvate.

Pe de alta parte, atunci cand un element apare ca fiind puternic, ruperea de actiune poate fi decisiva si conduce la stari de insatisfactie. In acel moment actul sexual se intrerupe de la sine. Continuarea sa ar insemna in acel moment luarea de la capat. Este nevoia de mobilizarea resurselor pentru a realiza acest inceput.

Se intampla ca aceste momente sa fie receptate de el sau / si de ea ca momente dificile. Intrebarile lui sunt suficient de centrate in jurul a ceea ce se intampla cu el, poate resimti o stare de jena pe care cauta sa o proiecteze sau sa o ascunda. Reactia ei este diversa. In mod sigur exista partenere care sunt dispuse sa accepte orice de la partenerii lor si femei capabile sa nu accepte nici un esec din partea partenerului. Intre aceste doua extreme se situeaza o paleta infinita de nuante care pot genera reactii diferite.

Aceste momente se incadreaza in cele care constituie o piatra de incercare pentru un cuplu. Modul in care partenerii reactioneaza fata de aceste situatii, este caracteristic pentru nivelul de crestere si pentru capacitatea de colaborare a celor doi parteneri. Astfel, aceste momente pot conduce la cresterea capacitatii de comunicare si de exprimare a celor doi, dar poate juca si rolul unei picaturi care sa se adauge la o starea de eroziune a cuplului.

Atat timp cat aceste momente sunt tangentiale si nu foarte importante in viata cuplului ele nu merita o atentie deosebita. Problemele apar atunci cand momentele de insatisfactie se accentueaza iar momentele de tulburare a erectiei se cristalizeaza intr-un simptom, insatisfactia devenind o trasatura comuna. Abia in aceste momente este indicata consultarea psihologului, psihiatrului, medicului sexolog, etc.



Ce poti face daca apar momente de dificultate de erectie a partenerului tau?

Intrebarea pare logica, iar raspunsul nu pare prea complicat: "Nimic". Nu este necesar sa faci ceva special in aceste momente dar este important sa stii ca este bine sa nu accentuezi lucrurile, astfel:


- nu face o tragedie din aceste lucruri pentru ca nu sunt importante;
- nu insulta, chiar daca starea de insatisfactie pe care o resimti este suficient de puternica;

- comunicati mai mult sau mai putin despre aceste lucruri;
- poti avea putina rabdare, nimic nu este foarte urgent;

- mediteaza la ce ai fi putut face ca lucrurile sa fi decurs altfel azi;
- nu te gandi la precedentul, la vecinul sau la colegul pe care daca l-ai fi ales ar fi fost altfel. Rar sunt oamenii care nu au asemenea momente de incapacitate de exprimare sexuala;

- asadar, nu ai nimic de facut;
- asadar, ceea ce ar fi de facut ar fi sa ai grija sa faci ceva.

Este important sa simti ca ceea ce exista in cuplul vostru este o stare speciala de "iubire", este importanta viata sexuala, importante sunt dorintele si nevoile fiecaruia dintre voi.

Faptul ca mai exista certuri, momente de polemica, disfunctii intr-un plan sau altul, nu presupune si nu inseamna foarte mult. Ceea ce este cu adevarat important este ceea ce se intampla in cadrul cuplului.

Este de asemenea important sa cautam o forma de expresie sexuala adecvata. Viata sexuala este un element definitoriu pentru o matrice de cuplu. Aceasta forma se cauta si se gaseste incetul cu incetul, astfel incat unele esecuri pe acest drum sunt inerente. Uneori acest drum poate fi marcat de esecuri sexuale pe care este important si aceasta este o concluzie importanta:

Este important sa nu le fixezi ca un simptom pentru cuplu. Pentru ca daca starea va deveni regula va fi necesara o interventie profesionista mai complexa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu